servetten plooien

Bij het woord feestdagen (Kerstmis, verjaardag, communie, …) denk je misschien snel aan cadeautjes, maar tegelijk denk je dan ook aan lekker eten en drinken. Feestdagen gaan niet voorbij zonder versiering en gedekte tafels, waarvan een kleinigheid voor de final touch zorgt, namelijk de servetten. Nu zijn er vaak geplooide servetten of gerolde servetten, maar bedrukte servetten komen ook al vaak voor. Nu lijkt dat normaal, maar vroeger was dat anders…

Waarschijnlijk waren het de Romeinen die als eerste het servet gebruikten aan tafel om hun handen of mond mee schoon te maken. Aan servetten plooien deden ze niet, enkel gebruiken in de meest eenvoudige vorm. Na de val van Rome zijn deze tafelmanieren een beetje in vergetelheid geraakt. Vuile handen werden toen gewoon aan de kleren afgeveegd. Na deze donkere periode op vlak van etiquette werden rond 1700 in Frankrijk opnieuw de servetten gebruikt. Tot op vandaag de dag zoals wij die ongeveer kennen, een stukje stof of papier.

Tegenwoordig hebben de servetten niet enkel de functie meer van schoonmaken. Want servetten waren vroeger niet meer dan een vodje, terwijl ze nu niet meer gemist kunnen worden als aanvulling bij de tafelversiering. Er wordt enorm veel aandacht besteed aan het servet. Op formele feesten worden meestal dure stoffen servetten gebruik, terwijl op minder formele evenementen gegrepen wordt naar papieren servetten. Na de keuze van materiaal kun je nog alle kanten op met het servet: welke kleur, een gepast motief, een logo of spreuk op laten drukken, de plaats op tafel en natuurlijk in welke vorm zal je het servet plooien.

Wanneer het perfecte servet gekozen is die goed past bij de tafelversiering, kan overgegaan worden naar de plooivorm. De eerste vraag die je stelt, moet het servet eigenlijk wel geplooid worden? Bij een servet met een logo of foto op gedrukt, hoeft dit niet. Of verkies je liever de servetring? Zo niet, dan gaan we gewoon over tot de kunst van het servetten plooien. Er bestaan enorm vele vormen, van gemakkelijk tot enorm ingewikkeld. Soms kun je zo ver gaan dat het servet een origamikunstwerk wordt.

Hierboven zijn enkele mooie gevouwde servetten te zien. Als je op de afbeelding klikt, zul je de stappen te zien krijgen. Alles is mooi uitgelegd op deze site, ook zijn er nog vele andere ideeën te bewonderen op http://www.napkinfoldingguide.com/. Of toch liever een filmpje? Er zijn maar drie ontwerpen te zien: de lotusbloem, het boek en de communicant.

Tags:, , , , , ,